Happy Mama Postpartum Behandelingen

www.happymamahappybaby.nl

Een verwennerij voor de mama na de bevalling

Moeder worden. Wat komt er veel op je af. Of het nu jouw eerste kindje is of de vierde. Van zwanger worden tot aan de bevalling ben je constant bezig met de voorbereidingen om jouw kindje straks zo goed mogelijk te ontvangen. Je wilt alles van tevoren goed geregeld hebben zodat het jouw kleintje aan niets ontbreekt. Zodra de baby er is gaat alle tijd en aandacht naar hem of haar toe. Er komt veel op je af, je wordt even geleefd en de dagen vliegen voorbij!

Hoe fijn is het dan om in de hectische weken na de geboorte even tijd vrij te maken om jezelf als nieuwe mama even helemaal in de watten te laten leggen. Waarbij de focus ligt op de ontspanning en ontlading van lichaam en geest. Er wordt stil gestaan bij de mooie, bijzondere, intense, lichamelijke en emotionele prestatie die jij en jouw baby hebben geleverd tijdens de zwangerschap en de geboorte.

De Happy Mama Postpartum Behandelingen zijn er helemaal op gericht om jou als mama te laten ontspannen en ontstressen. Ze helpen bij het sneller afvoeren van de adrenaline uit het lichaam en ondersteunen en bespoedigen het lichamelijke en geestelijke genezingsproces.

De behandelingen vinden plaats in de veilige en comfortabele omgeving van je eigen slaapkamer. Jij hoeft als nieuwe mama dus absoluut de deur niet uit en de baby is in goede handen bij de kraamzorg en/of je partner/oppas. (Er kan uiteraard altijd tussendoor gevoed/getroost worden mocht dit nodig zijn).  Wij komen al naar je toe vanaf 4 dagen na je bevalling voor 1 tot 3 dagen.

Bij de Happy Mama Postpartum Behandelingen staan de verschillende soorten behandelingen beschreven en wordt er helder uitgelegd wat deze inhouden. Omdat iedere mama anders is, worden de behandelingen in verschillende samengestelde arrangementen aangeboden. Dit om de uiteenlopende behoeftes van de mama’s zo veel mogelijk tegemoet te komen.

Soms lukt het echt niet om in de eerste paar weken na de bevalling een verwenmoment voor jezelf te reserveren. Het is dan altijd nog mogelijk dit op een later moment (tot 8 weken na de bevalling) in te plannen en heeft zeker nog wel zin! Je bent namelijk nog wel een tijdje aan het ontzwangeren en iedere ondersteuning en ontspanning helpt je nog steeds bij dat proces.

Wij maken gebruik van helende technieken die hun origine vinden in Thailand, China, Maleisië, Mexico en die wij ons helemaal eigen heb gemaakt.

Hieronder worden de verschillende behandelingen en hun werking beschreven:

Happy Mama Massage

Na de bevalling wil jij natuurlijk zo goed mogelijk voor jouw kindje kunnen zorgen. Deze massage richt zich dan ook op herstel en ontspanning tijdens de kraamtijd. Met de handen en verwarmde kruidenstempels, gevuld met speciaal voor de net bevallen vrouw verpakte kruiden, wordt het lichaam zacht en liefdevol gemasseerd. Zo wordt het lichaam van de adrenaline ontlast en het herstel bespoedigt. De postpartum massage wordt altijd in combinatie gedaan met de yoni steam !

Het is echt een verwenmoment voor jezelf na de zware arbeid van de zwangerschap en baring. (En zeker geen overbodige luxe)

De effecten zijn merkbaar op vele gebieden:

 • snellere terugtrekking van de baarmoeder
 • sterke afname van infecties
 • ondersteuning van een gezonde lactatie
 • vermindering van zwelling/oedeem
 • vermindering van postnatale pijnen
 • makkelijkere genezing van de blaas
 • betere bloedcirculatie
 • verlichting van rug-nek-schouder klachten
 • hulp en snel herstel bij fysieke en emotionele aanpassingen na de bevalling
 • vermindert stress hormonen

De massages vinden plaats in de veilige thuisomgeving. Hier krijgt de moeder op unieke en zeer persoonlijke wijze alle aandacht. Sommige moeders vinden het echter juist fijn om de massage niet thuis te ontvangen, maar bij ons in de praktijk. Dat kan natuurlijk ook! Dit gebeurt vaker als er al meerdere kinderen geboren zijn en thuis niet de meest rustige plek is. Alles is mogelijk.

Gedurende de massage is er uiteraard ruimte om te praten over de bevalling, het kindje en de mama zelf. Maar veel moeders kiezen er juist voor om in alle stilte en rust te genieten van dit ritueel. Omdat de behandeling normaliter in de kraamtijd plaatsvindt, is het heel fijn dat de kraamverzorgende zich met de baby kan bezighouden. Wij zien dan ook vaak dat zodra de moeder zich ontspant, de baby ook heel rustig wordt of in slaap valt. Happy mama, happy baby 😊

Het zijn echt emotionele en fysieke traktaties voor jezelf waarbij het even alleen om mama draait. De eerste dagen na de bevalling wordt er altijd gezegd dat er nergens tijd voor is. Toch is dit juist de perfecte tijd om aandacht voor jezelf te nemen. Het is gek genoeg de kraamtijd waarin je hier ruimte voor hebt, daarna gaat iedereen alweer snel op in de routine van de dag.

Een veel gehoorde reactie is dat de kraamvrouw zich zo lekker fit voelt na de behandeling en weer volop energie krijgt. Veel moeders vragen ook of het mogelijk is dat we nog een dag bij ze langs kunnen komen. Dit kan natuurlijk altijd mits er ruimte is in de agenda op dat moment. Het is raadzaam om van tevoren tijd te reserveren rond jouw uitgerekende datum. Dan ben je sowieso verzekerd van een plek voor een behandeling na de bevalling. Maar je kunt uiteraard na jouw bevalling altijd contact met ons opnemen om samen te kijken wanneer we een behandeling kunnen inplannen.

Yoni Steam

Helende kruiden-sauna voor de vagina en baarmoeder

De Nung Thaan (Yoni Steam) is een traditionele Thaise verzorging door middel van een stoombad met een mengsel van 6 Thaise kruiden voor de vagina en baarmoeder.

Wij nemen een comfortabele stoomstoel mee waarop je een klein half uurtje ontspannen mag plaatsnemen. Om de behaaglijkheid vast te houden, en zodat er geen stoom ontsnapt, dekken wij je benen toe met een deken. De kruiden kunnen nu hun helende en magische werk doen.

De helende voordelen van een Yoni Steam zijn onder andere:

 • Ondersteuning bij het herstel van de hechtingen. Vooral heel fijn na inknippen of scheuren
 • Stimuleert de terugtrekking van de baarmoeder naar de originele grootte / positie
 • Verwijdert achtergebleven loggia
 • Verzorgt, heelt en ondersteunt de genezing van wonden
 • Kalmeert zwellingen / infecties en gaat deze tegen

In Nederland wordt er in het algemeen paars (vicryl) en wit (rapide) hechtdraad gebruikt. Rapide is snel oplosbaar en de laatste jaren wordt dit ook steeds vaker gebruikt voor het doorlopend hechten van een knip. Het draad lost op door o.a. vocht. Een stoombad versnelt dit proces. Na vijf dagen is de functie va het draad minder belangrijk en kun je starten met een yonisteam. Rond de zesde dag worden uitwendige hechtingen door de verloskundige verwijderd. Onderliggende hechtingen hebben wel zes weken nodig om zelf op te lossen. Soms lost het onderhuidse hechtmateriaal niet goed op en kan een yonisteam uitkomst bieden.

Let op! Juist bij een keizersnee is een yonisteam een must. De kruiden trekken door de vagina naar de baarmoeder.

verlenging / gebruik stoel en kruiden voor een week, alleen in combi met een Happy Mama Massage of buik binding

de stoel komen wij zelf ophalen

Buik binding behandeling voor de pas bevallen mama

Liefdevolle omhulling om de leegte in je buik op te vangen

Buik binding, ook wel bengkung genoemd, is een oude Maleisische methode van inbinden van de buik van een pas bevallen vrouw. Dit gebeurt door middel van een lange lap (17 meter) zacht katoenen stof. Het buik binden is een effectieve en belangrijke manier om de nieuwe mama te helpen in haar herstel en dit te bespoedigen. Het zorgt voor een snellere afvoer van bloed, lucht en vocht door de constante ondersteunende druk rond haar bekken en torso. Ook ondersteunt de buikwikkel het herstel van het bekkengebied, waardoor na de bevalling dit gebied als het ware gesloten wordt.

Veel voordelen:

 • Door de vele opbouwende laagjes stof, 360˚ ondersteuning
 • De buikwikkel brengt de heupen, buik, en ribben terug bij elkaar
 • Voorkomt verkeerde houding tijdens het borstvoeden. Met een buikwikkel kan een moeder niet gaan hangen, zodat pijn in haar gehele rug voorkomen kan worden.
 • De baarmoeder zal sneller krimpen
 • Ondersteuning bij Diastasis Recti
 • De buikwikkel houdt het hele buikgebied lekker warm
 • Emotionele ondersteuning. De buikwikkel geeft een beschermend geborgen gevoel en kan helpen als de nieuwe mama overvallen wordt door alle emoties na de geboorte.

Het beste resultaat bereik je door 12-24 uur per dag ingebonden te zijn gedurende minimaal 5-10 dagen en tot 6 weken postpartum. Na zes weken is het aanbevolen om bekkenbodem oefeningen en low impact buikspieroefeningen toe te voegen.

Het buik binden vindt in de kraamperiode bij de nieuwe mama thuis plaats (eventueel in het ziekenhuis of kraamhotel). Natuurlijk zorgen wij voor voldoende uitleg, zodat je zelfstanding of samen met jouw partner in de postpartum periode kunt binden.

Het buik binden kan ook na een keizersnee! Na ongeveer vijf weken helingtijd, als de incisie genezen en rustig is. Dit is wel al iets later in de postpartum periode, maar nog steeds geeft de binding veel voordelen.

Het lichaam wordt eerst op de buikbinding voorbereid door moxa en castorolie pakking

Moxa behandeling

Moxa is een geperste stick van bijvoetkruid dat, wanneer aangestoken, heel erg warm wordt. De hete moxa stick wordt dan enige tijd boven bepaalde punten van de rug en buik gehouden. De behandeling is bedoeld om de Chi energie in het postpartumlichaam op te wekken en de warmte weer terug te brengen. Chi betekent levensenergie. Het is het centrale principe in de traditionele Chinese geneeskunde. Het stimuleert door inwendige verwarming de activatie van de energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Dit geeft zijn doorwerking voor de bloedsomloop en de vitale energie in het rug/heup en buikgebied. De warmte van de moxa stick is intens en rustgevend.

Castor olie buikpakking

De castor olie wordt gewonnen uit de vrucht van de wonderboom (Ricinus). Het is een wat dikkere stroopachtige olie. Een postpartum lichte buikmassage met castor olie helpt de organen om terug te komen op hun normale positie. Ook helpt het om de melkproductie te verhogen. Eveneens herstel bij een keizersnee. Wij maken gebruik van castor olie gecombineerd met de volgende essentiële oliën; patchouli en mandarijn.

Patchouli: bevordert de vochtafvoer in het lichaam, is verwarmend, brengt evenwicht en stabiliteit. Patchouli helpt je je eigen weg te gaan, om begrip naast je te laten. Het werkt ook versterkend bij zwakte, ziekte.

Mandarijn: kalmeert, versnelt de afvoer van gif-afvalstoffen, helpt bij spijsverteringsproblemen, kramp, zuivert de huid. Blijmakend.

De buikbinding kan ook worden gecombineerd met de Happy Mama Massage.

Voor de tarieven en pakketten verwijs ik je graag door naar de postpartumsite www.happymamahappybaby.nl