Urenlang huilen, niet in slaap vallen, gedragsproblemen: babyfluisteraar Layla (43) helpt al vijftien jaar ouders die radeloos zijn door het gedrag van hun kleintje. “Ze zeggen soms: ‘Was ik hier maar eerder gekomen.’”

Layla: “Mensen zijn vaak verrast als ze voor het eerst mijn praktijkruimte binnenstappen. Zo’n lichte en vrolijke omgeving verwachten ze niet. Met name mannen zijn in het begin sceptisch. Ze kijken me dan aan met een blik die zegt: eigenlijk wil ik hier helemaal niet zijn, het is dat ik mee moest van mijn vrouw. Vaak ontdooien ze na een minuut of tien, dan merken ze dat ik eigenlijk heel gewoon ben. Ik vind het alleen maar goed dat mensen niet klakkeloos overal in meegaan. Volg je gevoel, zeg ik altijd. Dat is precies wat ik ook doe in mijn werk als babyfluisteraar. Een gave noem ik het liever niet, dat plaatst het meteen zo in een hokje. In feite kan iedereen energieën aanvoelen. Je komt vast weleens in een ruimte waarvan je weet: hier is net een knetterende ruzie geweest. Of je hebt ergens een bepaald onderbuikgevoel bij, zonder dat je kunt verklaren waar dat vandaan komt. Ik vergelijk het altijd met fietsen: iedereen kan het leren, maar er is maar een klein groepje dat uiteindelijk de Tour de France rijdt. Wat mij betreft is er dan ook niets vaags of zweverigs aan wat ik doe.
Ik ben gewoon geboren met een extra gevoeligheid en sta misschien iets meer dan anderen open voor signalen.”

Vaak bang
“Als kind voelde ik al dingen, maar ik wist niet precies wat. Dat maakte me bang, bijvoorbeeld als ik naar bed moest en voelde dat ik niet alleen was. Mijn moeder zei altijd: ‘Er is niemand, ga maar slapen.’ Dan hield ik mijn mond, maar ik bleef angstig. Het liefst sprak ik zo min mogelijk over alles wat ik voelde. Ik had geen idee wat ik er mee aan moest, het was zoiets ontastbaars. Dat veranderde toen ik rond mijn 25ste terechtkwam bij iemand in het alternatieve circuit. Ik had schildklierproblemen en was daar al twee keer radioactief voor behandeld. Een derde behandeling wilde ik niet: ik wilde graag moeder worden en na zo’n behandeling mag je twee jaar lang niet zwanger worden. Ik kwam bij een man terecht die mijn lichaam op een andere manier weer in balans zou brengen. Toen ik op de behandeltafel lag, was het eerste wat hij zei: ‘Klopt het dat jij stemmen hoort?’ Ik schrok me rot: ik kwam toch voor mijn schildklier? Hier wilde ik helemaal niet over praten. ‘Je bent paranormaal begaafd, daar moet je wat mee doen’, ging hij verder. Er kwam veel onderdrukte angst naar boven en ik vertelde hem hoe bang ik als kind was geweest. ‘Dat snap ik’, zei hij. ‘Je moet je begaafdheid leren managen, dan wordt het iets moois.’”

GEBOREN WORDEN IS HEEL HEFTIG, BIJ SOMMIGE KINDEREN KAN DE STRESS DAARVAN NOG LANG DOORWERKEN.

Geruststellen
“Voorzichtig begon ik rond te kijken in de wereld van de alternatieve geneeswijzen. Ik ging in een grote spirituele winkel in Amsterdam werken, waar ik ontzettend veel leerde. Wat jammer dat mijn ouders hier vroeger niets van wisten, dacht ik. Dan hadden ze mij als kind beter kunnen begeleiden en had ik niet zo bang hoeven zijn. Om die reden besloot ik mijn begaafdheid in te zetten om kinderen en ouders te helpen elkaar beter te begrijpen. Mensen komen vaak met hun kindje bij mij als ze het echt niet meer weten: ze hebben dan al veel deskundigen geraadpleegd en er zijn onderzoeken gedaan. Medisch gezien komt daar dan vaak niets uit en toch is er iets waardoor een kind veel huilt, niet kan slapen of gedragsproblemen heeft. Vaak zijn ouders bang dat ik ze ga vertellen dat ze het allemaal verkeerd doen. Vooral moeders zitten hier vaak gespannen: ‘Wat doe ik fout?’ Dan stel ik ze gerust: meestal is er iets anders en ligt het niet zozeer aan de ouders. Soms heeft een kindje bijvoorbeeld nog last van de geboorte. Geboren worden is namelijk heel heftig, bij sommige kinderen kan de stress daarvan nog lang doorwerken. Ik geloof dat je niet alleen een fysiek lichaam hebt, maar ook een geestelijk lichaam en een emotioneel lichaam. Daarnaast heeft iedereen een zielenlichaam, dat al bestaat vóór de conceptie. Al die lichamen moeten samensmelten en dat gaat niet altijd vanzelf. Daar kunnen vooral baby’s en kinderen last van hebben.”

Lees het hele verhaal van Layla in Vriendin 13.

Foto: Bart Honingh